Donderdag 28 juni vond in de inspiratieruimte van Symbol in Enschede de terugkomdag plaats. Oud-cursisten van Lean en Lean Six Sigma Green en Black Belt trainingen deelden ervaringen vanuit de praktijk in het uitvoeren van projecten.

Niet te snel naar oplossingen zonder de root cause te kennen

Hugo Huzen, Quality Engineer bij Aurubis Netherlands BV, deelde zijn ervaring in het uitvoeren van een Lean Six Sigma Green Belt project. Het project had tot doel de output van de messingmachine te verhogen door het verkorten van de wachttijden en het verbeteren van de verwerkingstijden. Enkele aspecten waar tegenaan werd gelopen is dat in de beginfase het project echt opnieuw opgestart moest worden. Er was al een begin gemaakt binnen een ander project, echter waren hier aannames gedaan op basis van verkeerde cijfers. Ook werd in een latere fase te snel naar oplossingen gegrepen zonder de ‘root cause’ voldoende te kennen. Uiteindelijk zijn alle hindernissen genomen en is het project afgesloten met een resultaat van € 66.000,- in het eerste jaar. Een mooie verbetering.

Implementatie van verbetertools bij Valspar

Symbol collega Joris van Solt, voorheen werkzaam bij Valspar, verhaalde over zijn ervaringen met Lean Six Sigma projecten bij deze organisatie. Joris heeft zich hier met name bezig gehouden met het implementeren van verbetertools op het gebied van continu verbeteren en design, zoals DMAIC, Score, A3 en OFDVL. Zo maar een greep uit de resultaten:

 • Verbeteren voorspelbaarheid slijtage parelmolens.
 • Verlagen uitval molens door te hoge temperatuur.
 • Verbeteren Business Term Sheets (proces).
 • Betrouwbaarheid doorlooptijden verhogen.
 • Verlagen complexiteit en variatie in prijslijsten
 • Diverse nieuwe robuuste producten en verpakkingen
 • Klanten die gelijk blij zijn met het nieuwe product.
 • Samenwerking tussen Sales / marketing en R&D verbetererd.
 • Betere producten dan de concurrent.
 • Kortere ontwikkeltijd.
 • Minder verassingen.

Scrum bij Lean en Lean Six Sigma projecten? Ja!

Na de pauze volgde een workshop Scrum, geleid door Joost de Vries. Kan de Scrum methodiek ook ingezet worden om je Lean of Lean Six Sigma beter en sneller te managen? “Ja”, zegt Joost. Scum is juist een prima methode om projecten te managen waarvan de uitkomst nog niet vaststaat. Het biedt de mogelijkheid om snel en effectief een koers te wijzigen in het geval de omstandigheden gewijzigd zijn. Tijdens de Workshop werd een ieder duidelijk hoe dit dan werkt.

Terugkomdag gemist of informatie nog eens rustig nalezen? Download dan hier de presentaties!

Wilt u alle informatie van 28 juni nog eens rustig nalezen. Of heeft u de terugkomdag gemist? Dan kunt u via onderstaand formulier de presentatie downloaden! Op onze facebookpagina vindt u een album met foto’s van de middag.

 • * verplicht veld

Symbol inspiratiedag op 4 oktober a.s. in Amersfoort

De volgende terugkomdag zal een wat andere insteek kennen. Na de vakantie zal Symbol 2 tot 3 x per jaar een inspiratiedag organiseren. Als oud-cursist zult u altijd gratis toegang hebben tot deze dagen. Doel is om u te blijven inspireren en om ervaringen blijvend te kunnen uitwisselen met anderen, waardoor u optimaal geïnformeerd blijft en betrokken blijft bij de meest actuele ontwikkelingen en gebruik kunt maken van ervaringen van anderen. De dagen zullen plaats vinden in ons nieuwe kantoor hartje Amersfoort (tegenover het CS). De eerste vindt op 4 oktober a.s. plaats. Indien u hierover op de hoogte gehouden wilt worden, laat dan uw gegevens achter in het formulier onderaan deze pagina!